Viden, udvikling og samvær
4690 HaslevVælg område
Vis underviser

Underviser

AOF Næstved & Susålandet
Ledige pladser

Senioruniversitet 8 foredrag

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Mandag d. 15.03.2021
Efter det amerikanske præsidentvalg V Steen Ole Hedelund Jørgensen
USA havde præsidentvalg den 3. november 2020.
Foredragsholderen tegner de store linjer i USA efter valget, der udløste gadeoptøjer, juridisk strid, belastning af de demokratiske institutioner og stærk polarisering mellem forskellige befolkningsgrupper. Der er i foredraget særligt fokus på konsekvenser af valget for Europa og Danmark.

Mandag d. 22.03.2021
Danmark i rummet v/Michael Linden-Vørnle
Selvom Danmark er et lille land, er vi alligevel både videnskabeligt og teknologisk involveret i mange internationale rummissioner og også bemandet rumfart med vores danske astronaut Andreas Mogensen. I foredraget hører vi om nogle af de aktuelle og fremtidige missioner, hvor dansk rumforskning og rumindustri er med på banen - fra Swarm-missionen, der løfter arven efter Ørsted-satellitten, til James Webb Space Telescope, som bliver det hidtil største rumteleskop.

Mandag d. 29.03.2021
Fragnenter fra et Politiliv v/John Lorentzen
"Efter 41 års tjeneste i ordens- og kriminalpoliti og diverse special afdelinger, herunder Rejseholdet har
foredragsholderen mange spændende fortællinger.

Vi kommer omkring politiskone, patruljetjeneste, efterforskning, sporsikring, DNA, Blekingegade banden,
Rejseholdet, terror teknik mv.
John Lorentzen der er pensioneret efterforskningsleder fortæller om konkrete sager, primært straffesager, drab/døde. Initiativer og metoder."

Efter foredraget svarer John på spørgsmål omkring emnet.

Følgende emner vil blive berørt:
Lidt om Politiskolen
Lidt om patruljetjeneste
Lidt om efterforskning
Lidt om Blekingegade sagen
Lidt om Rejseholdet
Lidt om mine 6 år som central efterforskningsleder
Lidt om terror
Lidt om konkrete sager, primært drab/døde
Lidt om observation, hooliganisme, teknik mv
Spørgsmål mv.

Mandag d. 12.04.2021
Historie og historier v/ Kåre Johannesen
Alle eventyr er gode historer – og al historie er en lille smule eventyr. I dette foredrag causeres over forholdet mellem historiske fakta, og fiktionens skildringer af historiens velkendte personligheder. Romaner, film og TV-serier har alle dage taget udgangspunkt i en genkendelig historisk virkelighed, og det er meget ofte herfra, de fleste af os henter vores forståelse af både Danmarks- og Verdenshistorien.
Under oplægget bliver der taget forsvarligt fat i nakkeskindet på en række velkendte historiske skikkelser, der alle har dét til fælles, at de også har optrådt i fiktionen. Her kan man bl.a. møde Christian II, Svend Poulsen Gønge, Den Røde Baron, og gangsterparret Bonnie & Clyde. Der er lagt an til en både tanke- og lattervækkende aften med fokus på, hvordan fiktionen former forståelsen af vores fælles fortid.

Mandag d. 19.04.2021
Foredrag om: Social Kontrol og Barn af et tvangsægteskab v/ Deniz Serinci
Beskrivelse: Undersøgelser har påvist massiv social kontrol blandt nydanskere- eksempelvis føler hver tredje indvandrerpige ikke, at hun må få en kæreste. Jeg holder foredrag om årsager, konsekvenser og løsninger på social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab. Jeg er barn af et fætter-kusine-tvangsægteskab, hvor genetiske problemstillinger har medført livsvarige skader for mig. Jeg udøvede selv social kontrol tidligere, indtil jeg selv blev ramt af det samme. Jeg er i gang med at skrive en bog om emnet og har derfor besøgt flere mellemøstlige lande.

Mandag d. 26.04.2021
Focus på ulve i Danmark v/Uwe Lindholdt
Hvad er ulven for et dyr? Hvordan er ulvens levevis og fødegrundlag? Der fortælles om ulvens udbredelse i Europa, og hvordan ulven forvaltes i forskellige lande. Hvilke myter, sagn, fortællinger, symboler og forfølgelse knytter sig til ulve? Hvor kommer de danske ulve fra? Hvilke erfaringer har man med ulve i Danmark siden indvandringen i 2012? Hvor farlig er ulve for mennesker og husdyr? Hvad kan man gøre for at beskytte vores husdyr mod ulve og andre rovdyr? Hvad skal man gøre hvis møder en ulv? Er ulven kommet for at blive? Hvilken rolle spiller ulve og andre rovdyr i naturens økologi? Det er ikke et foredrag for eller imod ulve, men om ulve.
Foredragsholderen er ikke ulveforsker, men forsøger at formidle den viden, der er om ulve, og de holdninger der er i befolkningen.

Mandag d. 03.05.2021
Vision Danmark 2050 v/Steen Ole Hedelund Jørgensen
Foredraget Danmark 2050 -behov for værdipolitisk ideudvikling, debat og handling". -om behovet for værdipolitisk tænkning i en tid, hvor demokratiet er truet udefra og ikke mindst indefra. I tre historiske bøger om demokratiets dramatiske historie, to essaysamlinger med i alt 100 essays om politiske, filosofiske og eksistentielle temaer af betydning for mig, samt over 600 foredrag de seneste 4 år om demokrati og truslerne udefra og indefra mod demokratiet og retsstaten har foredragsholderen søgt efter værdier i tidens politiske debat. Konklusionen efter mange debatter og dialoger er, at -folk er bekymrede for vores demokrati, -de politiske værdierne mangler, -følelsen af politisk afmagt vokser, -det er endt i ugennemsigtig offentlig administration, regler og bureaukrati, -og at individet er spærret inde i et overvåget, kontrolleret og styret liv, som vi accepterer, så længe vi får hver vores bid af velfærdskagen. Behovet for værdidebat på vores betingelser er stort. Foredragsholderen har igangsat en kampagne offentligt om politisk nytænkning og lægger sine tanker frem til bred debat.

Mandag d. 10.05.2021
Middelalderens Fæle Fantasiskabninger v/ Kåre Johannesen
En gennemgang af nogle af de mystiske, dunkle, uhyggelige, sære og sjove skabninger, man troede verden var fuld af for 500 år siden. Vi hilser på varulve og vampyrer, men også på elverfolk, nisser, onde grisebasser, lygtemænd, levende døde og en masse andre fornøjelige skabninger. Og så får vi også opklaret, hvad landet Albanien og middelalderens fantasiskabninger har til fælles….

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 15-03-2021, kl. 15:00

Ugedag Mandag
Holdnr211-880
Adresse Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
LokaleMusikstalden
Holdtimer16
Antal mødegange8
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

15-03-2021 Mandag 15:00  -  17:00
22-03-2021 Mandag 15:00  -  17:00
29-03-2021 Mandag 15:00  -  17:00
12-04-2021 Mandag 15:00  -  17:00
19-04-2021 Mandag 15:00  -  17:00
26-04-2021 Mandag 15:00  -  17:00
03-05-2021 Mandag 15:00  -  17:00
10-05-2021 Mandag 15:00  -  17:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.