Viden, udvikling og samvær
4690 HaslevVælg område
Vis underviser
Palle Birk
Ledige pladser

Birgitte Gøye - godsejer, lensmand og skolestifter

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Birgitte Gøye - godsejer, lensmand og skolestifter
Birgitte Gjøe - eller Gøye, som hun kaldes i dag - blev født i ca. 1511. Hendes farfar ejede Gjøernes Gaard i Næstved. Hendes mor Mette Bydelsbak fra Gunderslevholm døde, da Birgitte var 2-3 år gammel. Faderen, rigshofmester Mogens Gjøe, lod Mette begrave i gråbrødrenes klosterkirke i Næstved, nu Axeltorv. Birgitte blev overdraget til nonnerne i Ring Kloster ved Skanderborg, og derfra fik hun en barndom og ungdom i huset hos sin stedmoder, sine søstre og senere hos enkedronning Dorothea i Kolding.
Birgitte var blevet trolovet som ca. 14-årig, hvilket gjaldt som et ægteskab, men Birgitte lagde manden på is og fik kæmpet en skilsmisse igennem i 1540. Dermed var hun fri til at gifte sig med den ca. 6 år yngre Herluf Trolle i 1544. Nu fulgte en årrække med varetagelse af godser og len og andre samfundsopgave. I 1560 overtog de Skovkloster, som de 5 år senere omdøbte til Herlufsholm. Samme år døde Herluf som kongens admiral af sår, som han havde fået i et søslag. Nu var Birgitte hovedrig og barnløs enke, og det blev derfor hende, der som den første forstander skulle effektivisere den skolestiftelse på Herlufsholm, som de sammen havde besluttet.
Sine sidste år tilbragte Birgitte på Sortebrødregaard i Næstved, som hun havde lånt af sin fætters kone Sibylle Gyldenstjerne.
Birgitte er et godt eksempel på adelskvinder i tiden, født katolsk, senere protestant, viljefast og karakterfuld, sin egen herre.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 06-05-2021, kl. 19:00

Ugedag Torsdag
Holdnr211-916
Adresse Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
LokaleMusikstalden
Holdtimer2
Antal mødegange1
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

06-05-2021 Torsdag 19:00  -  21:00

Faktaoplysning

Forudsætninger Der serveres kaffe & småkager i pausen.

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.